Welkom:   Over Modelbouw:   Geschiedenis treinen:   De 3 merken:   Contact   Gastenboek:  
 
 
Merken:
Vele merken hebben hun bakermat in Duitsland. Hier worden bijvoorbeeld de treinen van Märklin, Fleischmann, Trix (sinds een aantal jaren ook onderdeel van Märklin) en Piko gefabriceerd. In de zestiger jaren was er ook Egger-Bahn als smalspoor. Roco, Liliput en Kleinbahn alsmede Klein Modellbahn kwamen en komen uit Oostenrijk en Jouef kwam uit Frankrijk. Liliput is inmiddels overgenomen door Bachmann. 

Uit Italië kwam materieel van Lima en Rivarossi. Onder de naam Hornby International zijn diverse modellen van de vroegere merken Lima, Rivarossi, Jouef en Arnold weer verkrijgbaar. Daarnaast zijn er naast kleinere aanbieders nog Britse, Japanse en Amerikaanse merken, evenals sommige (peperdure) Zwitserse merken zoals HAG en Fulgurex. LGB (ook uit Duitsland) levert modeltreinen op wat grotere schaal, 1:22,5 (IIm / G). 

Nederland komt er niet slecht af al zijn het geen grote fabrikanten. Genoemd moeten worden Philotrain, MKmodelbouwstudio, Phildie, THS, Kleinspoor en Artitec.

Ook zijn toebehoren verkrijgbaar, zoals huisjes, stations en andere gebouwen (meest als bouwpakket), materiaal voor wegen en verkeer (zelfs met rijdende autootjes, zoals van Faller), bruggen, verlichting, bergbouw, imitatiewater en dergelijke.
 
Geschiedenis van Fleischmann:
De onderneming werd in 1887 opgericht door Jean Fleischmann. In het begin werd allerhande blikspeelgoed geproduceerd, zoals schepen, vliegtuigen, enzovoorts. In 1949 bracht het bedrijf een modelspoortrein op de markt op schaal 0 (1:45). Nieuwigheid hierbij was dat het 2-rail gelijkstroom was, tot die tijd werden modeltreinen uitgevoerd in een 3-rail stroomsysteem. Productie hiervan stopte in 1959 vanwege het succes van de maat H0 (de helft kleiner, half-nul, 1:87) die in 1952 was geïntroduceerd.

Nadat fabrikant Arnold in 1960 als eerste leverancier treinen in formaat N (1:160) in serie ging produceren, volgde Fleischmann in 1969 met het Piccolo-assortiment.

In 1967 bracht Fleischmann ook autoracebanen in schaal 1:48, compleet met diverse autootjes, op de markt. Dit product zou worden gevoerd tot eind jaren '70.

Op 18 februari 2008 werd bekend gemaakt dat Fleischmann is verkocht aan de firma Modelleisenbahn Holding GmbH, waaronder ook Roco valt.


Productassortiment:
Fleischmann heeft 3 maten modelbanen in haar assortiment:

0e (schaal 1:45) onder de naam "Magic-Train"
H0 (schaal 1:87)
N (schaal 1:160) onder de naam "Piccolo"
Voor alle spoorbreedtes biedt Fleischmann een volledig assortiment van locomotieven, wagons, rails, seinen en aanverwante toebehoren.

 
Geschiedenis van Marklin:
Märklin is een modeltreinfabrikant, in 1859 opgericht door meester-loodgieter Theodor Friedrich Wilhelm Märklin uit het Zuid-Duitse Göppingen.

In de beginjaren legde Märklin zich toe op de productie van keukenattributen van wit gelakt blik voor poppenhuizen. Na het overlijden van Theodor in 1866 nam zijn vrouw Caroline de leiding van de onderneming over. Na de overname van de onderneming door de beide zoons Carl en Eugen Märklin in 1888 ging het bergopwaarts met de onderneming. In 1891 presenteerden ze op de Leipziger Messe een opwindbare speelgoedtrein met een uitbreidbaar railsysteem; de modeltrein was geboren.

In 1935 introduceerde Märklin de bouwgrootte H0 (schaal 1:87), waarmee het voor het eerst mogelijk werd om een modelspoorbaan in een woonkamer aan te leggen. Deze schaal wordt later door andere fabrikanten van modelspoortreinen zoals Fleischmann, Lima en Roco overgenomen als standaard. Märklin gebruikt als enige Europese fabrikant wisselspanningsmotoren. Met Trix Express is Märklin tevens een van de zeer weinige fabrikanten die ooit een 3-rail-systeem hebben toegepast voor het doorgeven van spanning aan de locomotief. 

Geschiedenis van Trix:
Trix is een voormalige firma die modeltreinen maakte. De firma Trix komt uit uit Neurenberg en is 1 januari 1997 overgenomen door Märklin. De firma maakte onder andere Trix Express en Minitrix. Märklin gebruikt het merk Trix nu om haar 2-rail HO modellen aan de man te brengen. Eerder gebruikte Märklin het merk Hamo voor hetzelfde doel, maar is daar nu mee gestopt.